Mange Gode Råd  Råd  Penge  Råd til studerende  Planlæg din SU og få højere fribeløb
Vurdering af dette råd:
 
Gennemsnit: 8 ud af 1 stemme(r)
Hjælp med at vurdere dette råd ved at give din bedømmelse:
Du skal være logget ind for at kunne stemme

Planlæg din SU og få højere fribeløb

For mange studerende gælder det at SU’en ikke helt rækker, hvorfor man må tage arbejde ved siden af studiet. Det er min personlige erfaring at selv universitetsuddannelserne rummer nok tid til at tjene en god skilling ved siden af studiet. Desværre skal man jo huske på at SU styrelsen ikke er særlig glade for at man tjener mange penge mens man modtager SU, derfor kan det betale sig at planlægge sin SU lidt på forhånd. Vidste du f.eks. at hvis du afmelder 12 måneders SU i din uddannelse, kan du få dobbelt SU i de sidste 12 måneder af din uddannelse. Husk dog på at en bachelorgrad er én uddannelse, mens kandidaten er en anden. Husk også på at hvis du bliver forældre under uddannelsen får du nogle ekstra klip som du kan tage som dobbeltklip, hvorfor det er en god idé at tænke langsigtet når du planlægger din SU.

Når du har tilrettelagt din SU i forhold til afmeldelse og dobbeltklip skal du være opmærksom på at reglerne for måneder med dobbeltklip er de samme som for et almindeligt klip. Samlet set betyder det at du ender med at få den samme mængde SU, men mulighed for at tjene væsentligt flere penge.

Hvad så hvis du ikke kan undvære SU’en, men gerne vil tjene flere penge end du må? Så kan du indbetale nogle af pengene til pension, så de ikke fremgår som A-indkomst. En anden mulighed er at starte en lille virksomhed og spare overskuddet op i virksomhedsskatteordningen. Du kan også starte en større virksomhed og stifte et ApS eller A/S, men det er nok sjældent tilfældet. På den måde medgår overskuddet ikke i din A-indkomst og bliver derfor ikke kontrolleret når SU’en skal gøres op. Til gengæld kan du så heller ikke hæve pengene før du har fribeløb nok til det.

Som en lille sidegevinst giver sådan en ordning dig mulighed for at være meget fleksibel. Hvis du i en periode har meget tid kan du arbejde rigtig meget, og spare overskuddet op, i en periode hvor du skal hellige dig studierne og derfor har mere fribeløb at gøre med, kan du hæve af overskuddet.

Skrevet af Anonym

Kommentarer (6)

  1. Søren Andersens-andersen
    s-andersen d. 17.12.2008
    Dette råd er på vej til at blive ubrugeligt, eftersom man har vedtaget at afskaffe ordningen for dobbeltklip efter juni 2009.

    Det kan derfor ikke anbefales at afmelde SU med det formål at tage dem som dobbeltklip senere. Så vidt jeg er orienteret kan du dog stadig optjene penge i virksomhedsskatteordningen, du kan bare ikke hæve dem lige så hurtigt, når nu du ikke kan afmelde din SU længere.
  2. Thomas Birkebæk
    Thomas Birkebæk d. 26.09.2009
    Desværre kan jeg af personlig erfaring berette at man ikke kan fratrække beløb indbetalt til kapitalpension i sin A-indkomst når man er på SU. SU-Styrrelsen anser ikke opsparing til kapitalpension som et fradag, som det ellers normalt er.
  3. msl
    msl d. 03.11.2009
    @Thomas: Jeg kan forstå på SKAT at forskellen ligger i om arbejdsgiveren har indbetalt til kapitalpensionen eller man selv har gjort det. Hvis arbejdsgiveren gør det skulle det fremgå som en pensionsindbetaling på årsopgørelsen. Er kapitalpensionen derimod privat, tæller den som indkomst. Jeg er derfor lidt nysgerrig på at høre hvad du gjorde, da jeg selv står og har tjent for meget og derfor vil forsøge mig med kapitalpensions-tricket.
    1. Thomas Birkebæk
      Thomas Birkebæk d. 21.01.2010
      Min kapitalpension er privat. Jeg har selv inbetalt til den uden om min arbejdsgiver.
  4. Line
    Line d. 19.04.2010
    Jeg har aftalt med min arbejdsgiver at de indbetaler på en kapitalpension oprettet af mig selv / en tidligere arbejdsgiver. Og det virker! Så længe det er arbejdsgiveren der administrerer, er det ok.

    Når man så når de 46k man må indbetale om året, kan man forhøje sin egenindbetaling på ratepensionen - der må man (arbejdsgiver+én selv) indbetale 100k...

    Jeg synes dog det er ærgeligt at man først ser pengene om 50-40 år, så vil gerne høre forslag til andre tips? Evt. fordelagtige frynsegoder fra arbejdsgiver?

    OBS: Husk lige at medregne feriepenge! Eller sørg for at få ferie med løn i stedet... Og husk at optjent ferie (og heraf -penge) altid bliver indmeldt til Skat, hvis man skifter arbejdsgiver!!!
  5. opret eget firma
    opret eget firma d. 27.12.2010
    lav dit eget firma så kan du holde lønnen tilbage så længe du vil uden den tæller indkomst (udbetal først når du er færdig med udd)

    så sparerer du de 60% gebyr ved tidlig udbetaling af kapitalpension..
De 5 brugere med flest indsendte råd:
  1. MetteJ (372)
  2. kokkepigen (165)
  3. Frk.Hansen (62)
  4. kasperinline (55)
  5. AndiBM (48)