Mange Gode Råd
Hvilket råd mangler du?
Forebyggelse og behandling af virus H1N1 svineinfluenza
Oprindelse:
Svineinfluenzaen kom i danskernes og offentlighedens søgelys omkring marts 2009, da flere tilfælde af sygdommen havde fatale konsekvenser i Mexico. Siden juni måned har organisationen WHO – World Health Organization – omtalt sygdommen som værende en verdensomfattende epidemi.
Statens Serum Institut:
På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du finde landekort over forekomsten af influenza A og statistik for antal tilfælde herhjemme pr. uge. Derudover kan du også finde informationer omkring udviklingen af sygdommen samt spørgsmål og svar. Hjemmesiden er: http://www.ssi.dk/sw65192.asp
Symptomer:
Symptomerne for svineinfluenzaen er nogenlunde de samme, som ved en almindelig influenza. Disse er: Feber, problemer med luftvejene, muskelsmerter og ondt i hovedet. Herudover kan der i visse tilfælde også være symptomer som diarré. Hos de fleste personer er influenza-symptomerne milde og ovre efter 3-4 dage.
Behandling:
Hvis du ellers er rask udover influenzaen, skal du ikke foretage dig andet end du plejer at gøre, når man er syg af influenza. Det vil sige; at blive hjemme i sengen til du er rask. I nogle tilfælde er det dog vigtigt at kontakte sin læge; eksempelvis når 1. Symptomerne på influenzaen bliver forværret. 2. Du har en sygdom i forvejen, som kan forværre influenzaen. 3. Du er gravid eller 4. Du er ekstremt overvægtig og har problemer med vejrtrækningen i forvejen. Du skal ikke uopfordret møde op til konsultation hos lægen, da der er risiko for at smitte personerne omkring dig og i venteværelset hos lægen. Normalt kræver influenzaen ikke yderligere behandling, men i visse tilfælde hvor der er mistanke om, at sygdommen forværres kan medicinen Tamiflu anvendes. Dette middel anbefales dog ikke til decideret forebyggelse af sygdommen ifølge Sundhedsstyrelsen. Læs mere hos Statens Serum Institut her: http://www.ssi.dk/sw65438.asp
Smitte:
Når du er smittet med influenza A, er det vigtigt at du bliver hjemme i sengen til du er rask. Sygdommen er dråbebåren, men kan også smitte ved kontaktsmitte. Et bakteriefyldt dørhåndtag, kan derfor godt gøre udfaldet. For at beskytte sig selv mod smitten er det vigtigt at undgå kontakt med smittede, vaske hænderne grundigt med sæbe (husk mellem fingrene) og undgå at røre ved øjne, næse og mund, i det tilfælde at der alligevel skulle være bakterier på hænderne. Du kan ikke blive smittet af svineinfluenzaen ved at spise svinekødsprodukter.
Rejser:
Da sygdommen har bredt sig til store dele af verden, er der ikke længere nogle lande som frarådes som rejsemål i forhold til svineinfluenzaen.
Kontakt/informationer:
Du kan søge information hos enten Statens Serum Institut: http://www.ssi.dk/sw65192.asp eller Sundhedsstyrelsen: http://www.sst.dk/Sundhed%20og%20forebyggelse/Ny%20influenza.aspx Ved yderligere spørgsmål kan du ringe til Sundhedsstyrelsen på tlf.nr.: 72 22 24 00
Du kan også søge mere information på Netdoktor.dk: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/svineinfluenza.htm
Herudover kan du også tjekke siden: http://svineinfluenza.info/ Her kan du finde stort set alt om sygdommen og heriblandt en masse statistik på sygdommen. Dog er der ingen informationer om hvilke personer/organisation der står bag hjemmesiden.
- MetteJ (372)
- kokkepigen (165)
- Frk.Hansen (62)
- kasperinline (55)
- AndiBM (48)
Kommentarer (0)
Ingen kommentarer!